dimarts, 28 d’octubre del 2008

CARTA OBERTA AL CONSELLER JOAN SAURA I LAPORTA


Senyor Saura,

Davant la negació, per part del Departament que vostè dirigeix, a l'entrada i participació en un acte organitzat pel Memorial Democràtic, a dos entitats que treballen en l'àmbit de la recuperació de la memòria històrica, una d'elles des de molt abans que es crees el Memorial Democràtic i que va participar en les compareixences per la tramitació parlamentària del Projecte de Llei del Memorial Democràtic, la COORDINACIÓ D'ENTITATS MEMORALISTES I REPUBLICANES DE CATALUNYA, LI FEM SABER:

Que no es pot fer una reunió informativa interessada i restrictiva prohibint l'entrada a Entitats per com opinen i com actuen. Intentant amagar el que és notori, que la Generalitat i el Memorial Democràtic no tenen cap interès a l'anul·lació del judici del President Companys i menys encara de la resta de judicis del franquisme.

Que l'article 54 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya diu que els poders públics vetllaran pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica COM A PATRIMONI COL·LECTIU.

Que l'apartat 2 del mateix article preveu que la memòria històrica és converteixi en símbol de TOLERÀNCIA I DIGNITAT DE VALORS DEMOCRÀTICS.

Que el Departament de Relacions Institucionals i Participació va elaborar l'informe de l'AVANTPROJECTE DE LLEI també a partir de LES APORTACIONS DE LES ENTITATS MEMORIALISTES.

Que la REIVINDICACIÓ insistent de les ENTITATS MEMORIALISTES han fet possible la creació d'un MEMORIAL DEMOCRÀTIC.

Que la iniciativa del Govern provenia de la SOCIETAT CIVIL i QUE L'ESFORÇ COL·LECTIU va donar SUPORT al Projecte de llei.

Que va utilitzar un MANIFEST de SUPORT al Memorial Democràtic que SIGNAVEN les ENTITATS EXPULSADES.

Que a l'exposició de motius pel Projecte de llei reivindica QUE EL COMPROMÍS POLÍTIC de la ciutadania per la conquesta de les llibertats ÉS UNA MANIFESTACIÓ DE CULTURA DEMOCRÀTICA.

Que L'ESFORÇ COL·LECTIU no s'hauria de perdre en la filigrana dels INTERESSOS PARTIDISTES.

Si tot això era cert, aleshores, DENUNCIEM que aquesta pràctica d'expulsió a entitats memorialistes de reconeguda trajectòria, així com la dinàmica engegada en els últims temps en la gestió subvencional , responen a interessos partidistes, a la utilització de l'esforç col·lectiu i a un talant gens democràtic.

Senyor Saura, la memòria històrica és un patrimoni col·lectiu i el MEMORIAL DEMOCRÀTIC és de tothom. No és pot usar a les entitats quan interessa i barrar-li el pas quan no agrada el que diuen. Aquestes actuacions no responen a la tolerància i dignitat dels valors democràtics que van escriure sobre el paper i ho van fer llei, i que aquests valors democràtics i l'esforç col·lectiu no es poden posar en joc per interessos partidistes. Facin ús d'una manifestació de cultura democràtica i rectifiquin aquestes actuacions.

Barcelona, 28 d'octubre de 2008

1 comentari:

Martí ha dit...

BUENOS DÍAS...ME LLAMO MARTÍ AVIÑOÁ VIDALES. SOY ESTUDIANT DE FILOSOFÍA EN LA UNIVERSIDAD DE BARCELONA. ANDO ENFRASCADO EN LA ORGANIZACIÓN DE UNA CONSULTA POPULAR A NIVEL ESTATAL EN FAVOR DE LA TERCERA REPÚBLICA. ME GUSTARÍA CONTACTAR CON USTEDES PARA HABLAR SOBRE EL TEMA.

DE MOMENTO ANDO CONTACTANDO CON GENTE PARA CONSTRUIR UNA RED DE PERSONAS INTERESADAS EN EL TEMA A NIVEL ESTATAL.

MI IDEA, A GRANDES RASGOS, ES LA SIGUIENTE:

ENTIENDO QUE CUANDO HABLAMOS DE REPÚBLICA HABLAMOS DE ACABAR CON LA MONARQUÍA, PERO NO SÓLO ESO, HABLAMOS DE ACABAR CON UNA JERARQUÍA ( QUE SE DERIVA DE LA MONARQUÍA MISMA). HABLO TAMBIÉN DE EXPROPIAR Y SOCIALIZAR LOS BIENES MATERIALES DE LA MONARQUÍA.

HABLO DE CONSTITUIR UN GOBIERNO DE LA RES PÚBLICA ( POR LO TANTO BASADO EN LA JUSTICIA SOCIAL Y LAS POLÍTICAS PÚBLICAS).


ENTIENDO QUE TAMBIÉN HABLAMOS DE UNA DEMOCRACIA PARTICIPATIVA REAL, DE UNA DEMOCRACIA RADICAL, DE UN ESTADO LAICO SIN NINGÚN TIPO DE PODER RELIGIOSO NI EXPLÍCITO NI IMPLÍCITO. POR LO TANTO HABLAMOS TAMBIÉN DE LA SEPARACIÓN ENTRE ESTADO Y RELIGIÓN Y DE LA EXPROPIACIÓN Y SOCIALIZACIÓN DE LOS BIENES MATERIALES DE CUALQUIER FORMA DE RELIGIÓN ORGANIZADA. HABLAMOS, POR LO TANTO, DE FOMENTAR EL ATEÍSMO.

PERO HABLAMOS TAMBIÉN DE UNA EDUCACIÓN ENTENDIDA COMO DERECHO UNIVERSAL INALIENABLE Y GRATUITO, DE CALIDAD, LAICA Y PROGRESISTA.

PERO HABLAMOS TAMBIÉN DE LA RECUPERACIÓN DE LA MEMORIA HISTÓRICA.

HABLAMOS TAMBIÉN, DESDE MI PUNTO DE VISTA, DE UN PROCEDIMIENTO QUE PARTA DE BASES ÉTICAS, SOCIALES Y POLÍTICAS (ENTENDIDA ESTA COMO DE LA POLIS, DE LA COMUNIDAD, DE RECONOCERNOS Y CONVIVIR SOLIDARIAMENTE CON LOS MIEMBROS DE LA COMUNIDAD AL MARGEN DE ETIQUETAS O DE INTERESES PARTICULARES)

ESTAS SERÍAN, RESUMIENDO MUCHO, ENTIENDO QUE HAY MÁS ELEMENTOS A CONSIDERAR, LOS ELEMENTOS DE LOS QUE HABLO CUANDO HABLO DE LA REPÚBLICA.

DESPUÉS DE NAVIDAD VOY A HACER UNA CHARLA EN LA FACULTAD DE GEOGRAFÍA E HISTORIA DE LA UB ( SITUADA EN EL RAVAL DE BARCELONA, CALLE MONTEALEGRE) PARA INFORMAR SOBRE EL TEMA Y EMPEZAR A TRABAJAR.

LA CHARLA SERÁ UN MIÉRCOLES POR LA TARDE. EL DÍA, PROBABLEMENTE SEA EL 27 DE ENERO, PERO TODAVÍA HAY QUE ACABAR DE CERRARLO.

SI RECIBEN ESTE MENSAJE, CONTACTEN CONMIGO, POR FAVOR, EN EL MAIL:
MARTIAVINOA@HOTMAIL.COM