dissabte, 1 de novembre del 2008

COMUNICAT SOBRE LA INTERLOCUTÒRIA DEL JUTGE GARZÓN I L'ACTUACIÓ DE LA FISCALIA

La Coordinació d’Entitats republicanes i memorialistes de Catalunya, davant la interlocutòria del Jutge Garzón i davant la deplorable actuació de la fiscalia, expressa el següent:

1 – Que la interlocutòria del jutge Garzón és fruit de la demanda que al 2006 van presentar un grup d’associacions memorialistes a l’Audiencia Nacional, plantejant el cas dels desapareguts a l’Estat espanyol com a crims de lesa humanitat. I que fins al 2008 no ha estat observada pel Jutge.

2 – Que aquesta interlocutòria constitueix un document històric, des del punt de vista de la recuperació de la memòria i per les entitats que treballen per la recuperació dels valors republicans i per la tercera República. Importantíssim document pel seu contingut jurídic, històric i pels termes en que està expressat, constituint el primer escrit sorgit de tant alta instància jurídica, que confereix tota la legalitat a la II República i tota la il·legalitat al colpistes i al seu aparell, als crims execrables comesos qualificats com a crims contra la humanitat. Un document que posa en solfa la transició i la llei d’amnistia, que va exculpar als culpables i va condemnar a les víctimes.

3- Que l’actuació del jutge Garzón, a través de la seva difusió massiva als mitjans de comunicació, ha creat un interès nacional e internacional sobre el tema dels desapareguts i assassinats durant el franquisme, contribuint a que molta gent vulgui parlar i vulgui reclamar Justícia pels seus.

4- Que aquesta interlocutòria vol ser tombada per la fiscalia amb uns arguments vergonyosos, que ens adrecen a una Llei de la Memòria, que no és una eina de veritat, justícia i reparació. Una llei de punt final, porta tancada a la Justícia, que va desmobilitzar i desmotivar el moviment memorialista, que esperava molt més.

5- Que exigim a la fiscalia més moralitat i un comportament democràtic. Li demanem que deixi actuar al jutge Garzón, fent-la responsable de barrar la Justícia per la seva oposició a que el franquisme i els seus crims siguin jutjats, constituint un fet que vergonyaria a qualsevol país democràtic. Si aconsegueix el seu fi, serà matèria d’estudi als llibres d’història, com un fet insòlit, el dia que arribi la República. Nosaltres mostrem tot el nostre rebuig a l’actuació fiscal i fem una crida a tots els republicans a que facin públicament el mateix.

6- Que ens mostrem molt satisfets amb la interlocutòria, que volem que tiri endavant i que té el nostre suport. Que constitueix un pas més en les reivindicacions que les associacions memorialistes han dut a terme des de fa molts anys, entitats que són les veritables artífexs d’aquesta lluita per la justícia.

7- Igualment, donem suport a la demanda interposada a l’Audiencia Nacional i acceptada a tràmit, per extradir i jutjar al SS Totenkopf per crims de lesa humanitat contra els lluitadors antifeixistes espanyols als camps d’extermini nazi.

Esperem, que d’una vegada, ens sigui concedida una justícia molt esperada, perquè nosaltres, al contrari que el senyor Zapatero, pensem que el franquisme no ha estat absolutament jutjat per la història, paraules de les que hauria de penedir-se. Nosaltres, l’únic judici que volem és aquell que ha de venir de l’Estat de Dret, judici que torni a aquells que van ser violats, colpejats, assassinats, privats de llibertat, robats, vexats, alienats pel franquisme tot allò que els van treure.

Memòria i República.

1 comentari:

JORDI SUÑÉ ha dit...

Divendres, 17 de desembre de 2010 a les 20h presentació del llibre sobre la II República a Torredembarra. Sala de plens de l'Ajuntament de Torredembarra.